Mnemòsine, mare de muses
Maite Muns Cabot
Mare nostrum, 14
100 pàgs.
ISBN: 978-84-16833-16-0
PVP: 16 €
Mnemòsine representa la memòria; és l’encarregada d’ensenyar als humans a raonar i a reconèixer la diversitat del món.
Sap tot el que ha estat, és i serà; posseeix el coneixement dels orígens, poder que traspassa els límits del més enllà.
Les persones que beuen de les aigües de la deessa, mai obliden i mai seran oblidades.
La juxtaposició és la fórmula més emprada en aquests poemes: d’imatges, idees, sintagmes, paraules, pells, estacions, sentiments, òrgans, instants.
En aquesta manera d’eliminar les juntures és important no perdre la capacitat d’articulació; és a dir, es busquen figures ben rotundes però no per això inflexibles, de manera que tot plegat estigui a l’abast del lector, que sigui ell qui faci les interpretacions adients.
Lluny, però, de pretendre fer un text vulnerable, la voluntat ha estat buscar la confrontació i animar la curiositat.
És necessària, doncs, una lectura pausada que constituirà, sens dubte, una nova creació i, a la fi, la millor.
Biòloga, empresària i viatgera, poeta situada a la cinquantena, Maite Muns Cabot nasqué a Barcelona però ha viscut a l’Empordà, terra que l’ha proveïda de la principal inspiració per als seus versos.
Segons paraules de l’autora, «he esperat la cinquantena per escriure la meva pròpia mirada que, més que cap enrere, enfoco cap endavant perquè no em vull perdre res.
No s’ha d’entendre, no obstant, que són llibres de confessionari. Ben al contrari, no relaten la meva vida, en absolut, sinó que el que pretenc és construir sentits nous a través de les paraules, jugar amb la llum que sap de transparències i de penombres».
Els seus dos primers llibres han estat Matèria congènita i Tot lament és fang, ambdós realitzats per SD Edicions. El tercer, De besos trencats, per Germania.