• Facebook
  • Google+
 

VINT-I-QUATRE PARAULES SOBRE EUSKAL HERRIA

SINOPSIS

De tornada d’un viatge a Euskal Herria, he volgut recuperar la memòria del terrer dels meus ancestres. Són vint-i-quatre paraules, tríades a l’atzar, o potser no. Vint-i-quatre paraules que em ballaven a la boca i em suggerien espais i moments. No importa l’ordre d’aparició. Només la intenció, el so i el color. Cadascuna, des de l’arrel íntima del llenguatge, pouada des del cor i el sentiment. Vint-i-quatre paraules que configuren un retaule viscut, i omplen ara el meu present; un present més joiós i esperançat. Una realitat oberta a l’euskera –parla antiga i noble– agermanada amb el català. Respiro la claror d’aquest viatge! Torno a tancar els ulls i escric!

 

 

Xavier juliol 2020

SOBRE EL AUTOR

Xavier Martín i Arruabarrena (Barcelona, 1942) ha conreat la llengua parlada i escrita com a docent, doblador i director teatral, així com articulista en entitats culturals del

Barcelonès; treball pedagògic amb joves dislèxics; guionista i locutor de ràdio; cant coral a l’Orfeó Catàlà (Barcelona) i Coral URV (Tarragona); direcció i presentació del programa Signes dels Temps a TV3.

Ha publicat:

Poesia: Set salms de l’esperança (1980). Vi nou en copes de cristall i ceba, premi Torre Balldovina (1981), editat a l’antologia Miscel·lània 6 (Laertes, Barcelona, 1984). Trencadís nocturn i altres inèdits (Neopàtria, Alzira, 2015). Arquitectures (Neopàtria, Alzira, 2019).

Prosa: Calaix de sastre, Contes i narracions (Neopàtria, Alzira, 2018).

Assaig: Josep Sol, escritor i humanista (Quaderns St. Coloma i la seva gent, L’Heura, 1986).