• Facebook
  • Google+
 

USOS I PRÀCTIQUES DE LA TRADICIÓ. Les muixerangues d’Algemesí

SINOPSI

Aquest treball analitza el paper de la tradició en el context actual, a partir de l’estudi de cas de les muixerangues d’Algemesí. La tradició no és solament una herència, sinó que es (re)construeix des del present, a partir dels usos i de les pràctiques que es fan d’ella. Tant la Muixeranga com la Nova Muixeranga presenten una doble naturalesa: dansa ritual i associació festera. Com a danses rituals actuen de manera cíclica els dies 7 i 8 de setembre en els seguicis processionals de les festes de la Mare de Déu de la Salut, i en nous rituals com la Trobada de Muixerangues. Com a associacions festeres que són, duen a terme la pràctica de la sociabilitat al llarg de l’any, cosa que implica un constant exercici de (re)construcció de la tradició.

Per altra banda, a través de la tradició es construeixen i reafirmen identitats, que en el context actual estan cada vegada més fragmentades. En el cas de les muixerangues d’Algemesí es generen diversos nivells de significació identitària: grupals, territorials (local/supralocal), i també, cada vegada més, mediàtiques.

SOBRE L’AUTOR

Toni Bellón és graduat en Geografia i Ordenació del Territori per la Universitat d’Alacant (2015) i màster en Antropologia Social per la Universitat Miguel Hernández d’Elx (2017). En 2016 va obtenir el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular per l’obra Els bastonets d’Algemesí, i recentment ha rebut el Premi TFM de l’àrea d’Antropologia Social de la Universitat Miguel Hernández pel seu Treball Fi de Màster «El Museo de Pusol: Descripción etnográfica y análisis DAFO». Mentrestant, en el camp de la narrativa, en 2017 va estar guanyador del Premi de narrativa en valencià Vila de Tous per Mar de fang