L’alè de Dionís
Joan Cuscó i Clarasó
Bib. Sapere aude
238 págs.
ISBN: 978-84-18598-07-4
PVP: 20 €
Des d’antic el raïm i el vi és són més que una fruita i que una beguda: són vertebradors de vida humana, també als Països Catalans. El desplegament d’elements simbòlics, econòmics, socials, de salut, d’alimentació… En aquest assaig fem un recorregut per aquests aspectes de la mà de les dues divinitats que li són pròpies: Dionís i Meditrina. El conreu, el consum, l’enoturisme, l’embriaguesa, l’exportació, el cooperativisme, l’alzehimer, la publicitat i les arts són temes que trobareu en els capítols que configuren el llibre. La vinya, el celler, les catedrals del vi, les tavernes, les sales de tast, les estacions enològiques i les caves són espais que hi podreu conèixer. Us proposem un recorregut pel món del vi que també ho és sobre allò que som i que fem com a humans.
Joan Cuscó i Clarasó és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i especialista en musicologia per la Universidad de Alcalá de Henares. És professor d’estètica, teoria de les arts i història de la música a la Universitat de Barcelona, conservador al Centre de Documentació de Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i membre de les societats catalanes de musicologia i de filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans. Ha fet diverses conferències sobre l’element dionisíac en el pensament i en l’art contemporanis. Entre els seus darrers llibres destaquen: Subjectivitat i creativitat. Temps, memòria i creació (2018) i Claude Debussy, el perfum de l’aigua (2019) i la participació en obres col·lectives com: Maria Aurèlia Capmany. Escriptora i pensadora (2019).