• Facebook
  • Google+
 

VERSOS ESPARSOS. Poesia per al foc!

SINOPSI

El recull de poemes que conformen aquest llibre és el fruit d’un abundós treball per a diferents artistes fallers i sobretot, comissions falleres des del 2003 fins al 2018, barrejant «l’inventari» i «l’antologia», perquè, evidentment, ací només hi ha un tast de tota la producció de l’autor.

Sempre fugint de la temàtica més recurrent i estereotipada de la poesia fallera, «Poetadelfoc» ha anat fent uns versos molt a la seua manera, utilitzant molts diferents metres, però on ha predominat la quarteta lligada. Ho ha fet així perquè així li naix i s’allunya com hem dit dels típics versos fallers que busquen majoritàriament la carcallada.

Tractant temes socials, polítics, satírics, etc., era una llàstima que es quedaren escampats pels nombrosos llibrets on ha col·laborat o simplement al calaix.

Tant si eres aficionat a la poesia com si no, esperem que gaudisques de ple d’aquest univers poètic.

 

SOBRE L’AUTOR

Francesc Valls-Calçada

Periodista i escriptor nascut a Santa Coloma de Queralt (1956), arrelat a Tarragona i enamorat de Cornudella de Montsant. Poeta i narrador, estima amb passió la ràdio però ha fet tots els papers de l’auca, treballant en tota mena de redaccions i mitjans. Ha publicat diversos poemaris i novel·les. Entre el 2010 i 2011 va ser diagnosticat de Fibromiàlgia i Encefalomielitis Miàlgica SFC, i fins ara no s’havia atrevit a emprar el dolor com a material poètic.

 

Freya Day (Rosa Benito)

Josep Manuel Izquierdo, «Poetadelfoc», malgrat nàixer a Llíria i portar la música a les venes, es va decantar per la tradició familiar: les falles.

Va exercir com a mestre artesà i membre del Gremi d’Artistes Fallers durant més d’una dècada, aconseguint diversos premis de monuments, tant a València com sobretot als pobles.

Però la seua vertadera vocació són les lletres, la poesia en concret, en clau autodidacta.

Ha escrit poesia fallera per a nombroses comissions –sempre allunyant-se dels estereotips–, entre les quals destaquen: A.C. Falla Lepant-Guillem de Castro (12 anys) i la A.C. Falla Joaquim Ballester i Reus (5 anys i enguany segueix), així com col·laboracions per a prestigiosos llibrets com ara: A.C. Falla El Mocador de Sagunt (que enguany versarà també), A.C. Falla El Poble de Silla, A.C. Falla el Grau de Gandia, Pl. de Jesús, on va debutar com a artista, i un llarg etcètera.

Ha sigut finalista (2010) i ha obtingut el Premi Malva (2011) pertanyent a les Lletres Falleres.

Al 2018 va escriure els versos del llibret de la Falla del M.I. Ajuntament de València.