• Facebook
  • Google+
 

LA PLATJA D’ARGELÈS

SINOPSI

La platja d’Argelès és un relat en què, barrejant testimonis reals i situacions imaginàries, es narren les vicissituds dels membres d’una família de republicans que davant de la imminent arribada de l’exèrcit franquista tracten de fugir del poble cap a l’exili. En la retirada per mar i després per terra cap als Pirineus, trobaran dificultats i perills que a poc a poc aniran superant. Tanmateix, l’arribada a terres franceses no serà ni molt menys el que esperaven, el camp d’Argelès i l’adaptació a la nova situació representaran un canvi substancial i inimaginable en les seues vides. Els intents de tornada a Espanya anys més tard, durant la democràcia, mostraran la magnitud del canvi que havien experimentat i la impossibilitat del retorn.

 

SOBRE L’AUTOR

Francesc Mezquita Broch (Vila-real, 1947) és catedràtic de Geografia i Història, de Batxillerat, i ha publicat diversos treballs i articles de recerca històrica en revistes especialitzades.

El 1994 va guanyar el I Premi de la Mar de poesia del Grau de Castelló amb Platja rossa, que tornà a guanyar el 2002 amb La maror de Josep Conrad i altres històries. L’any 2004 va obtenir el Premi de poesia Ciutat de Benicarló amb El temps a glops, de pressa (Brosquil). El mateix any va obtenir la Flor natural del Premi Vila de Nules de poesia per Notícies de tardor (Ajuntament), premi que va tornar a guanyar el 2009 amb Els dubtes engrandeixen el crepuscle. El 2006 va guanyar el Premi de poesia «25 d’abril» de Benissa amb Duen llum fins les vesprades tristes (Viena). El mateix any va guanyar el XXX Premi de poesia Marià Manent de Premià de Dalt amb Llargues passejades per una ciutat discreta (Viena).

Igualment, ha publicat la novel·la juvenil Els desigs de la primavera (Tabarca) en l’any 2005, i en el 2000 el Premi de narrativa Ciutat de Vila-real amb Els viatges de la natura (Set i mig). L’any 2010 guanyà el Premi Anna-Rebecca Mezquita d’Onda amb Vacances perdudes (El Full). En 2013 publicà l’obra Regions sense distància (Germania), i el 2017 el poemari Temps fa temps (Neopàtria).