• Facebook
  • Google+
 

LA DOLÇA HUMILITAT DE LA VIOLA

SINOPSI

En La dolça humilitat de la viola Pere Bessó ens porta al seu món oníric i delerós, el de sentir la vida, l’estima i el desig com a motor imprescindible de supervivència. Són els versos d’aquest poemari la transfusió necessària que el poeta ens regala. Per a generar emocions i també impressions d’allò que ens enlaira quan perpetrem el sentit únic de la carn quan vol carn. És aquest llibre el bell relat d’una peripècia sensorial i evocativa que ens permet validar la congruència d’una vida poètica. L’experiència que l’autor transmet des del seu calidoscopi mentre destil·la essències imprescindibles de l’ànim líric que el caracteritza és la vitalitat en estat pur de verb. «Davant de tu, el poema perfecte és petit com la llum en la pols de l’ala d’un ratpenat, solitari com el gos puçós de vila menuda. Però agrada als pares de la metria. Més encara si entre l’orquídia Afrodita i el poema, ets tu qui mor primerament». Són versos on trobarà el lector la veritat d’un esguard que obri el finestral a un paisatge íntim, ple del sentit lúdic i joiós. Ho trobarà amb la claredat d’un llenguatge que s’emmiralla amb el deler i, també, amb la virtuositat del desig, quan es manifesta sembrat entre els versos. L’autor ens regala, pàgina darrere pàgina, la vivacitat que cal per a ser llamps en la foscúria de la nit.

 

pere besso 23

SOBRE L’AUTOR

Pere Bessó (València, 1951).

Llicenciat en Filologia Moderna. Catedràtic de Llengua i Literatura Espanyoles en l’IES La Moreria, de Mislata fins la seua jubilació. Des dels anys 70 del segle passat és un dels principals agitadors poètics valencians. Partícip en revistes com Múrice i tertúlies poètiques com Almirall, Sant Patricio, Ascot i Els dimarts literaris d’Arana, on impulsa la col·lecció de La Forest d’Arana. Home clau al tauler poètic valencià ha publicat més d’una vintena de llibres i ha estat guardonat amb un important reguitzell dels principals premis literaris del nostre país. Els cinc darrers llibres publicats són: La mort del Clown (El Petit editor, 2018), No esperes que me anuncie, edició bilingüe (Editorial También, Buenos Aires, 2019), Els costums bàrbars (Edictoràlia, 2019), Besllums d’escòcia 2017 (Editorial Neopàtria, 2019) i Post (Edictoràlia, 2021). Pere Bessó és, indiscutiblement, una figura imprescindible de la nostra poesia que ha obert camí a un munt dels nostres poetes actuals.

 

Fervent amant de la natura que li aporta sovint la metàfora que fa brollar el poema i la mena en aquest camí poètic on el cicle de la vida és la seva filosofia (en una flor pot habitar tot un univers).

Obra:

La dansa dels sentits. Menció d’Honor 29è Concurs de Poesia Parets del Vallès, 2016.

Versant en femení. Editorial Neopàtria, 2018.

Finalista en rapsòdia 32è Festival de Poesia Parets del Vallès, 2019.

El bulevard insomne. Editorial Neopàtria, 2021.

Bienvenidos a Las Parras. Edicions La Banya, 2022.