• Facebook
  • Google+
 

JO PARLO CALERO. I tu també ho hauries de fer!

SINOPSI

Les tradicions i la llengua són dos dels pilars fonamentals on se sustenta un País, i per això cal conservar-los.

A La Cala (l’Ametlla de Mar), sempre s’ha parlat «lo calero», una d’aquestes variants dialectals on el català normatiu ha rebut les influències dels primers pobladors del Grau de València, de la gent que va baixar riu avall, castellanismes dels que venien de fora de Catalunya i sobretot de la terminologia marinera i especialment pescadora.

Partint del Facebook, de la parla de la meva família, calera de tota la vida, anotant totes les expressions que vaig escoltant entre la gent gran i, amb el compromís de Joan Rebull de donar-me un cop de mà, vaig començar aquesta petita recopilació amb molta il·lusió, intentant fer un llibre que sigui entenedor i de fàcil lectura, pels caleros i forans, i a més divertit.

Espero de cor que gaudiu d’aquest primer recull almenys tant com jo he gaudit fent-lo i investigant els significats i, per sobre de tot, que m’ajudeu a ampliar-lo més endavant.

De moment, aquestes paraules i expressions ja han quedat escrites i per tant salvades; entre tots hem de procurar ara que la resta no es perdin.

Conservar el calero és feina de tots.

SOBRE L’AUTOR

Àngel Martí Callau neix un juliol del 1966 a l’Ametlla de Mar, en una família de tradició marinera. És Diplomat Superior en Criminologia, Màster en Seguretat Pública i Privada i Tècnic en protecció Civil i Gestió d’Emergències.

Tot i que fou de ben jove que va començar a escriure, especialment poesia, no és fins al 2012 que es decideix a publicar. En solitari ha publicat una novel·la, dos poemaris, un llibre de contes per adults i un conte per a nens. Ha participat en setze llibres col·lectius de poesia, bona part dels quals solidaris.

Ha estat guanyador i finalista de diversos premis literaris de poesia, i habitualment participa en recitals poètics arreu del País. És membre de les associacions culturals: Poemes al Vent, CalaCultura, Dillums d’Arts al Forn i AELC. Amb Enric Franch forma el duet poètic-musical Versus A Cors.