• Facebook
  • Google+
 

HORTA MINVANT. Antologia (1965-2016)

SINOPSI

Horta minvant, en referència a la precària situació de l’horta valenciana que, a poc a poc, va essent substituïda per hortes de ciment, és una mena d’amalgama on es barregen la mètrica isosil·làbica, de la qual hi predomina el romanç, amb els versos blancs, esparsos i lliures. La temàtica és diversa: social, amorosa, existencial…

Els poemes estan construïts, podríem dir-ne, «a l’antiga», des d’una perspectiva tradicional o clàssica, poc avantguardista i amb un llenguatge no massa simbòlic ni metafòric, amb la intenció que la seua senzillesa faça arribar el seu significat a un major nombre de lectors, menys elitista.

També s’han afegit unes cançons que l’autor va compondre en la seua època jove, de les quals la més significativa és «Nosaltres», una mena d’himne del País Valencià, a ritme de vals, que solia cantar amb els seus amics en els dies de bous al carrer.

Només cal afegir que gaudiu del poemari aprofitant el poc de temps lliure que teniu.

SOBRE L’AUTOR

Miquel Pérez i Morillas, fill de Diego Pérez Jordán i d’Àngels Morillas Baró, va nàixer al Puig (València, Espanya) el 14 de desembre de 1948.

Cursà els estudis primaris al CP Pare Jofre de la localitat des de 1953 fins a 1958.

La mort de son pare el 23 de març de 1958, va ser decisiva en el seu ingrés al Col·legi Imperial de Xiquets Orfes de Sant Vicent Ferrer de València, que li donà la possibilitat de fer estudis mitjans en l’institut Lluís Vives de València i superiors en l’Escola Normal de València, on acabà la carrera de Magisteri en 1968, aprovant les oposicions en 1970.

Començà a exercir de mestre a Museros (València), després a La Canonja (Tarragona), a La Coma (Paterna), i finalment en 1980 al CP Guillem d’Entença del Puig.

Té el títol de mestre de valencià i certificats de metodologia d’anglès expedits a Anglaterra per la Churchill School de Ramsgate en 1990 i per la Universitat de Kent en 1991.

Col·laborà en l’antologia de poetes de l’Horta Nord Solc de paraules, editat el 2000 en Llibres de l’Aljamia, 2.

També ha escrit en els programes de festes del poble des de 1969, tant de Sant Roc com de la Mare de Déu, la Puríssima, les Falles i al diari local El Puig, el nostre poble.

Participà en totes les Trobades d’escoles en valencià de l’Horta Nord des del seu inici, fins al 2009, any en què es jubilà.

L’Ajuntament del Puig li ha publicat El terme del Puig, en 1989; La Mare de Déu del Puig, en 2004; Els bous al Puig, en 2010; i en 2012 Pere Nolasc, patró del Puig. L’any següent l’editorial Albores de Sevilla li publicà El Libro de María, escrit a doble columna en castellà i anglés. És una monografia sobre la Mare de Déu: biografia, aparicions, missatges, advocacions, oracions, càntics, etc.

És un apassionat dels viatges, que ha recorregut els cinc continents, i un enamorat de la vida, de la gent senzilla i del seu poble. Al llarg de la seua vida ha conreat la poesia, el teatre, la pintura, la música i tot el que comporta un enriquiment cultural i personal.