• Facebook
  • Google+
 

EL SECRET DE LA TORRE AMÈLIA

SINOPSI

La diversitat de la conducta de les persones, és fascinant i el perquè d’aquestes diferències, en gran part, és encara un misteri. Aquesta diversitat, si no comporta malestar emocional, significa només una di­ferència respecte a la norma. Els relats d’aquest petit recull, ens endin­sen a diferents formes de la condició humana i mostren com poden repercutir en la vida i en les relacions.

Els contes posen també en evidència la relativitat de la vida depenent de qui la viu i com la viu. Res és el que sembla. Tot depèn de com es miri i de qui ho miri.

El mecanisme d’enllaç principal entre els personatges és la presència de mirades, que substitueixen a vegades les paraules, fins i tot amb més força.

«2030», és un relat una mica futurista. Com pensàvem que canviaria el món després de la COVID. «Massai», mostra la problemàtica d’un noi que “no vol ser home” en una societat com la Massai. «En Rai ja no està sol», la situació de soledat d’una persona amb altes capaci­tats i obsessiu. «El secret de la Torre Amèlia», evoca la història de la marquesa de Dampierre, una de les primeres pacients que va tenir el neuròleg George Gilles de la Tourette, poc després de la descripció de la malaltia que porta el seu nom, l’any 1885. La marquesa, degut als tics que tenia i les paraulotes i insults que proferia, va ser confinada a un castell fins a la seva mort, als 78 anys.

 

 

 

angels bayes pilarin bayes


ÀNGELS BAYÉS

 

Àngels Bayés i Rusiñol, nascuda a Vic, és doctora en Neurologia i llicenciada en Humanitats.

Ha assistit a diversos cursos d’Escrip­tura a l’Ateneu Barcelonès.

Compagina la seva passió per la me­dicina amb l’escriptura. Ha dedicat gran part de la seva vida professional a intentar millorar la qualitat de vida de les persones amb síndrome de Tourette. La seva tesi doctoral n’és un exemple. Va col ·laborar en l’exposició sobre la vida de Quim Monzó i tam­bé en el llibre relacionat Com triom­far en la vida, que es va fer el 2009 al Centre d’Arts Sta. Mónica (Comissari Julià Guillamon).

És cosina de Pilarín Bayés, autora de les il ·lustracions. Els seus dibuixos, diu, l’hi han ajudat a posar la cirere­ta per acabar d’explicar més bé, allò que volia.

 

PILARÍN BAYÉS

 

Pilarin Bayés

Dibuixant i ninotaire nascuda a Vic.

Va estudiar a l’escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona.

Ha il ·lustrat més de mil llibres, de ca­ràcter didàctic i narratiu, molts d’ells traduïts a diverses llengües.

Ha treballat en infinitat de formats: auques, cartells, murals de grans di­mensions, sense oblidar l’escultura.

El seu estil és colorista, detallista, i fins i tot desordenat i vivaç, sempre amb un clar domini de les profundi­tats i de la perspectiva.

Hi han dibuixos seus a 150 parcs in­fantils repartits per tot Catalunya, i actualment té un projecte per fer 100 murals, dels quals ja se n’han fet 50.