• Facebook
  • Google+
 

PARAULES DE TERRA I FANG.

SINOPSI

Paraules de terra i fang ha estat possible gràcies a l’admirable personalitat de nou valencians octogenaris que encara habiten arrelats al seu entorn natural: l’horta sud, la marjal i l’Albufera. El testimoniatge de les seues vivències en primera persona, la seua experiència acumulada al llarg dels anys i la peripècia de les seues respectives biografies són el fil conductor d’aquest llibre que no és sinó un intent per mantenir viva la memòria d’un paisatge físic i humà –hui en un trist procés d’extinció– on es barreja magistralment la singularitat d’una geografia única i meravellosa amb la singular bellesa natural d’uns personatges reals en tota la seua plenitud a l’hora de contar, recrear i evocar els seus increïbles i fascinants records d’infantesa i joventut. A partir d’unes quantes impagables sessions d’entrevistes pausades, hem tingut el plaer d’escoltar-los i enregistrar en vídeo els seus testimoniatges en les seues pròpies llars per a, finalment, transcriure les seues contalles, amb les seues paraules, expressions i dites, tot respectant la riquesa del seu valencià popular per aproximar els lectors més joves a través de l’expressió oral, a un quadre ben viu d’un temps i d’un país que encara podria ser el nostre.

Sobre els autors

Josep Lluis Peris Gómez, historiador de l’art, és actualment professor de llengua i literatura valencianes i director de l’IES El Ravatxol de València. Ha produït i codirigit el migmetratge El Canal del Tremolar, pel qual va obtindre una menció en els VI Premis audiovisuals El Tirant (2003) i ha produït i codirigit el llargmetratge Temps d’aigua, que va obtindre el 1er premi al millor documental valencià en la XXX Mostra de Cinema del Mediterrani (València 2010). Aquestes entrevistes formen part del proper projecte cinematogràfic, en la mateixa línea d’investigació antropològica al voltant de la realitat paisatgística i social de l’entorn natural que envolta l’institut El Ravatxol, del qual és director des de fa 14 anys.

Alejandro Ramon va nàixer a València en 1988. Va estudiar Batxillerat en el IES Ravatxol sota la direcció de Josep Lluís Peris, i és tècnic en realització d’audiovisuals i espectacles. Des de jove es va sentir atret per tots aquells elements que configuren la identitat i la cultura valenciana; en aquest sentit considera que la memòria oral és una base essencial per a conéixer el caràcter i l’origen dels pobles. Actualment resideix en l’horta sud i està treballant en el seu pròxim llibre sobre història local.